04 april 2017 - Torrey - Cathedral Valley Loop - Hanksville
De dag begint al goed voor onze vrouwen als ze zien welke foto's er in de vrouwentoiletten van het hotel hangen...En deze kunnen ook wij smaken.


Na het ontbijt probeert Mieke nog even naar het thuisfront te bellen, maar ze kreeg geen verbinding...


En Leen vindt nog een T-shirt dat als gegoten bij haar past.


Toen we in 2012 voor het eerst de Cathedral Valley Loop wilden rijden, raadde een Ranger ons dat af omdat 'we met onze auto niet door de Fremont River zouden kunnen'. In het Visitor Center stond toen een stoere Amerikaan en die zei dat hij wel zou meerijden en er ons desnoods zou doortrekken.

Het bleek toen helemaal geen probleem te zijn om er door te rijden en het was de start van een fantastische dag waarbij we gedurende de ganse tijd zo goed als niemand gezien hadden: 7 april 2012. Via deze link vind je ook een video van de bijna volledige route.

Vandaag staat dus andermaal de Cathedral Valley Loop op het programma.

We vertrekken rond 8:30u uit het hotel en na onze inkopen is Filip weeral de plezantste van de groep.


Onze eerste stop is alvast langs de UT-24. We waren hier voor het laatst in januari 2016 en ik wil graag eens op de iPad tonen hoe het er dan uitzag.Maar in elk seizoen biedt de UT-24 heel mooie uitzichten op weg naar Capitol Reef.De sfeer zit er al meteen goed in bij Leen en Mieke.
Het is nog frisjes en Nathan kan dan ook goed zijn muts gebruiken.
Met sommige mensen klikt het al meteen van bij de eerste ontmoeting, en met Peter was dit zeker en vast het geval.


Met Leen en Mieke, beiden actief in het onderwijs, moeten we uiteraard nog eens stoppen bij het Fruita Schoolhouse. Rond 1900 gaf de 14-jarige Nettie Behunin, de dochter van een van de eerste pioniers, les aan de kinderen van de acht families die hier woonden. De oude schoolmeubels en gebruiksvoorwerpen kan je nog zien door het venster.

En Nathan is blijkbaar stout geweest aan de berispende houding te zien van onze twee schooljuffen.

Voor al wie de Cathedral Valley Loop wil rijden: het is uitermate belangrijk dat men die van west naar oost rijdt, dus eerst door de Fremont River. Je zal het maar meemaken dat je zowat 100 km dirt road gereden hebt om dan vast te stellen dat het water te hoog staat en de rivier niet kan doorwaden...

Eigenlijk hoeft er bij zo'n dag niet veel uitleg, de foto's spreken voor zich...

Door de Fremont River...
Wij gaan als eerste en Leen kan haar enthousiasme moeilijk verbergen.Herbert is de volgende.
Filip zorgt voor natte voeten bij Jean-Paul.
Mieke legt alles vast op de gevoelige...smartphoneplaat...


De 6 auto's steken probleemloos de rivier over en dan kunnen we écht beginnen aan de Cathedral Valley.
Tijd ook om het stuur over te dragen aan Tomas, want hoeveel gelegenheid is er bij ons om een ganse dag dirt road te rijden...


Het eerste stoppunt is bij de oude truck die hier al jaren ligt. Een ideaal attribuut voor een fotoshoot.Samen met Leen. Ik voel een verkoudheid opkomen, vandaar de voortdurende aanwezigheid van mijn kap...De Belgische vlag, ofwel Leen, Peter en Mieke.


En 'the making of...'


Toen we hier in 2012 waren, was er net een kalfje geboren (07 april 2012 - Torrey - Cathedral Valley Loop - Hanksville).


Na 12 km komen we bij The Bentonite Hills, zacht glooiende heuvels met overwegend rode en grijze kleur en bestaand uit klei gevormd door vulkanisch as. De besneeuwde Henry Mountains geven nog iets extra aan het uitzicht.


Het is een prachtige, maar koude ochtend en Sabine weet dat wel te appreciëren.


Hetgeen hier verteld werd, blijft tussen Peter en mijzelf...

Wat een omgeving


Leen en Filip zoeken het hogerop.


Behind the scenes...


 ....voor het maken van deze foto's.Onnodig te zeggen dat deze "weg" impassable is bij/na regen.


Tomas bestudeert nog even de route...of iets anders...


Na ongeveer 20 km dirt road komen we bij de afslag naar de Lower South Desert Overlook, die zo'n 2 km verder ligt.


Dominant aanwezig is de 150m hoge monoliet, Jailhouse Rock. De vallei die we onder ons zien liggen, is de South Desert Valley, die parallel loopt met de Waterpocket Fold.Genietend van het uitzicht zorgt Els ervoor dat deze foto beter de grootsheid weergeeft van het landschap.


 Leen bij Jailhouse Rock


Pal onder ons zien we nog de restanten van een oude weg die in jaren 50 gebruikt werd toen wen hier naar olie boorde.


Leen en Mieke zijn weer hun eigenste zelve...Hoe groots kan een landschap zijn...


...en hoe nietig Herbert hierbij...


Ingrid, Jean-Paul en Leen op de terugweg...


...vergezeld van Mieke en Nadia.


Wie is hier het meest dominant aanwezig, Peter of Jailhouse Rock...?


"Oeps", denkt onze Nederlandse vriend Jean-Paul, "we moeten hier dat Hollands-Vlaams evenwicht herstellen" en Herbert wordt bijna van de sokken gelopen voor...


...deze foto.


Zowat 5 km verder komen we bij de Lower Cathedral Overlook: men kan hier naar twee uitzichtpunten wandelen. In 2012 kozen we het linkse, maar toen schreef ik al in onze blog dat we vermoedden dat het rechtse uitzichtpunt beter was omdat we daar wellicht onbelemmerd zowel de Temple of the Sun en de Temple of the Moon zouden kunnen zien (07 april 2012 - Torrey - Cathedral Valley Loop - Hanksville). Logischerwijs kiezen we nu dus voor het rechtse uitzichtpunt en dit blijkt inderdaad een betere keuze te zijn.


Hier is er geen parking, men moet dus gewoon langs de kant parkeren.

Er ligt geen pad naar dit viewpoint en dus wordt het gewoon zo'n anderhalve kilometer cross country.
Het is gelukkig niet te warm, maar in de zomer moet deze 'hike' verschrikkelijk zijn...


Maar de beloning is er dan ook naar. En inderdaad, vanaf het rechtse viewpoint hebben we onbelemmerd uitzicht op de Temple of the Sun (links) en Temple of the Moon (rechts).


Leen genietend van het uitzicht. Straks, in de late namiddag, rijden we daar beneden.


 Temple of the Moon


Temple of the Sun


Leen en Mieke


De terugtocht naar de auto.


Na 40 km (telkens gerekend vanaf de UT-24) komen we bij de Upper South Desert Overlook die we bereiken na een zijweg van 0,5 km. Via een korte wandeling komen we bij het viewpoint dat zich 120 meter boven de vallei bevindt. Van hier kunnen we bijna de volledige South Desert zien, die omringd wordt door hoge kliffen in het noordoosten en de Waterpocket Fold in het zuidwesten.

Foto's Waterpocket Fold (reis april 2012, 06 april 2012 - Tropic - Burr Trail - Torrey).
Op de bovenste foto ligt de Upper South Desert Overlook links achter de kliffen, op de onderste foto is dat rechts.Omdat de Upper South Desert meer neerslag krijgt, valt het op dat het er heel wat groener is.


Wat een uitzicht, met de Henry Mountains op de achtergrond.Het is inmiddels ruim na de middag geworden en omdat er bij de 500 meter verder gelegen Upper Cathedral Valley Overlook een picknicktafel staat, besluiten we om daar te gaan lunchen.Vanaf hier kunnen we een groot stuk van de Upper Cathedral Valley zien met de typisch lange reeks monolieten. Deze vormden vroeger eenzelfde bergkam en worden de Cathedral Buttes genoemd.


  


Leen genietend van het uitzicht en het zonnetje.


Filip zoekt het graag wat hogerop.


Maar is al even snel opnieuw beneden voor een andere foto/uitzicht.
We rijden via een aantal haarspeldbochten de Upper Cathedral Valley in. Wat een spectaculaire route is dat toch.


Nathan aan het stuur en Filip de trotse papa.Tomas aan het stuur van de Ford Explorer.


Onze volledige colonne.


Monolieten in de Upper Cathedral Valley.The Walls of Jericho, Wall Street en The Great Basilica zijn de diverse namen die aan deze bergkam gegeven worden.


En hier moet onze zotte bende uiteraard eens poseren...
Via de Caineville Wash Road rijden we vervolgens door de Middle Desert en komen we, via een korte zijweg, bij het Gypsum Sinkhole, een groot gat met een diameter van 15 meter en een diepte van 60 meter. Het gat ontstond doordat het gips, dat hier in de grond zat, is opgelost en weggespoeld.


De aanwezigheid van Nathan op de rand, geeft duidelijk de grootte van het sinkhole weer.


Het sinkole ligt in een soort amphitheater en opvallend is de aanwezigheid van heel wat hoodoos, bovenaan de kliffen.

We rijden een stukje terug en ongeveer 65 km nadat we de UT-24 verlaten hebben, komen we in de Lower Cathedral Valley. Dat is het gedeelte waar we deze morgen op uitkeken van bij de Lower Cathedral Valley Overlook.
Via een korte zijweg komen we bij Glass Mountain, een bijzonder merkwaardige 'berg' bestaande uit een soort gipskristallen (selenite crystals).

Van hieruit hebben we ook een heel mooi uitzicht op de 2 bekendste monolieten van de Lower Cathedral Valley: Temple of the Moon (links) en Temple of the Sun, beide zowat 120 meter hoog.


Temple of the Sun


Temple of the Sun (links) en Temple of the Moon (rechts).Temple of the Moon met de volle maan op de achtergrond.
Een aantal kleinere rotspunten, die dicht bij een canyonwand staan, worden samen Temples of the Stars genoemd.


Temple of the MoonPeter, Filip, Nathan, Jolien, Sabine, Leen en Mieke met de Temple of the Moon op de achtergrond.


Temple of the Sun


Van hieruit gaat het opnieuw richting UT-24. Daarvoor rijden we door de Caineville Badlands, een groot gebied met donkergrijze heuvels. De badlands hebben hun naam niet gestolen, hier groeit zo goed als niets.De Henry Mountains


Na een vermoeiende dag blijven enkel de échte fotografen plaatjes schieten. En een échte fotograaf is Filip zeker en vast. Achter deze kliffen ligt de UT-24, we hebben zowat 95 km dirt road gereden.Het is al na 19u als we ons motel aankomen. En dat is zoals altijd in Hanksville, het Whispering Sands Motel.

Ook naar goede gewoonte gaan we eten in de Duke's Slick Rock Grill.Het weer: wolkeloze dag bij zo'n 5-10°C

Overnachting in Whispering Sands Motel
Aantal gereden km: 180

Geen opmerkingen:

Een reactie posten